Studiefonds in Kenia voor extra leerkrachten

Kijk voor meer informatie op www.wenzi.nl

 

 

In een klas op het Keniaanse basisonderwijs zit je vaak met 150 anderen. Een leerkracht heeft meestal twee klassen. Om dat te verbeteren zet de Stichting Wenzi zich in voor een studiefonds. Daarmee worden extra leerkrachten aangetrokken en de klassen verkleind. Zoals in het dorpje Mwamtsefu tegen de Tanzaniaanse grens.

 

De inzet van extra leerkrachten in Mwamtsefuschool brengt de klassen van het basisonderwijs van 150 leerlingen terug tot 50 leerlingen. En dat is te merken.

 

Fiftyfifty

Het financieel ondersteunen van het onderwijs gebeurt op fiftyfifty basis. De stichting betaalt de helft, de ouders en de school de andere helft van het geld om 5 extra leerkrachten aan te trekken. De resultaten laten geen twijfel over de effectiviteit van de aanpak. Het afgelopen jaar stond het dorp in de top 3 van de best presterende scholen in het district.

Kleuters hoeven in Kenia niet naar school, maar de stichting hecht veel belang aan het kleuteronderwijs. Daarom zijn 5 betaalde kleuterleidsters aangetrokken waardoor 260 plaatselijke kleuters nu ook naar school kunnen.

 

Voortgezet onderwijs

Na de basisschool kunnen kinderen doorleren op het voortgezet onderwijs en daarna profiteren van een universitair studiefonds om verder te studeren. Na afronding van de opleiding moet met de kennis wel iets gedaan worden om de leefomstandigheden in de gemeenschap te verbeteren.

Andere doelen ter verbetering van de school zijn onder andere automatisering in de vorm van computers en meubilair.

De Rommelmarkt Haren ondersteunt het project met 2000 euro.

Fietsambulances vergroten overlevingskans in Malawi

Meer lezen: www.transport4transport.nl en www.sakaramenta.com

 

 

Malawi is een arm land met een gebrekkige infrastructuur. Het platteland is moeilijk te bereiken en dat heeft gevolgen voor de gezondheidszorg. Peter Meijer vestigde zich in 2008 in Malawi en produceert er fietskar-ambulances. Het is blijkt zo’n groot succes dat nu het doel is om op het platteland elke 3 dorpen te voorzien van een fietskar-ambulance.

 

Eerder ging de vaak lange reis naar het ziekenhuis met een soort stretcher op wielen. Wegen zijn er meestal niet. Het vervoer gaat over ongeplaveide paden. Het risico op overlijden of complicaties neemt daardoor toe. De door Peter ontworpen fietskar-ambulance heeft vering, gordels en zon- en regenbescherming.

 

Grote belangstelling
De stichting Transport4transport stimuleert het project in aanschaf, gebruik, productie, verkoop en financiering. In de werkplaats in Blantyre, Zuid Malawi zijn vanaf 2008 al 1500 ambulances gemaakt en in gebruik. Dit j
aar zoekt de stichting ondersteuning voor 100 fiets-ambulances. Het project heeft zoveel succes dat ook in aangrenzende landen grote belangstelling is. Het doel in Malawi is om het komend jaar 100 dorpen van een ambulance te voorzien. Ook is er in een ander district grond beschikbaar gesteld om een werkplaats te gaan bouwen. Om het geheel te monitoren is een project gestart dat alle dorpen inventariseert op de aanwezigheid van een fiets-ambulance op basis van GPS.

Rommelmarkt Haren ondersteunt het project met 2000 euro.

Zelfredzaamheid projecten voor vervolgonderwijs

Lees meer op www.stop-poverty.org

 

 

Ouders in Oeganda met een inkomen rond de armoedegrens, kunnen onmogelijk de studiekosten voor hun kinderen betalen. Met het ontwikkelen van landbouwprojecten ziet de stichting Stop Poverty meer zelfredzaamheid door de te verwachten financiële onafhankelijkheid.

 

Nu krijgen ongeveer 500 kinderen in het Oegandese Bupadhengo onderwijs op de in 2008 opgerichte school voor kleuter- en basisonderwijs. Bupadhengo ligt in een landelijk en agrarisch gebied te noordoosten van de hoofdstad Kampala. De werkeloosheid is er 80 procent.

 

Vervolg onderwijs
Voor de toekomst van de kinderen is het essentieel om na het basisonderwijs verder te leren op het middelbaar onderwijs. Het staat als het eerste doel beschreven in de projectsamenvatting van Stop Poverty. Na de 8 klassen van het kleuter- en basisonderwijs zou de school uitgebreid kunnen worden met ruimte voor 200 kinderen in het middelbaar onderwijs. Met een zo gevolgde opleiding is de kans op werk en inkomen aanzienlijk groter, evenals de zelfredzaamheid.

 

Projecten
Die
zelfredzaamheid kan werkelijkheid worden door de aankoop van landbouwgrond. De oppervlakte van 44 acres, 176.000 m2 op termijn, zou toenemend geld moeten opbrengen om het onderwijs voor deze groep kinderen te bekostigen. In plaats van eindeloos te blijven betalen werkt zelfredzaamheid beter. De doelstelling is om te zorgen voor volledige zelfredzaamheid binnen 8 jaar.

De Rommelmarkt Haren ondersteunt het project met 2000 euro.

Junior en Senior High School in Techiman

Meer informatie op www.ghanahaarlem.nl

In Techiman in Ghana wil de Mother Theresa School de basisschool uitbreiden met een Junior High School en een Senior High School. Dat is wenselijk omdat die opleidingen er niet zijn in de omgeving en het zonde zou zijn wanneer de kinderen stoppen met school na het basisonderwijs.

Zowel ouders als kinderen zijn erg blij met de plannen van de school die ondersteuning krijgen van Stichting Ghana Haarlem. Met een betere opleiding nemen de kansen op een toekomstige baan en inkomen belangrijk toe.

Agrarisch gebied
Techiman ligt in de Brong Ahafo Region in Ghana. Het is door de markt een belangrijke stad in het district. Er wonen 55.000 mensen en in de omliggende dorpen nog eens 10.000. De bevolking bestaat voor een deel uit etnische groepen. De meeste mensen werk hebben in de agrarische sector.

Leerlingen toename
Het nieuwe gebouw voor de 2 opleidingen moet 2 verdiepingen krijgen. De begane grond met 4 klaslokalen is klaar en ook al in gebruik waarbij een van de lokalen ingericht is als kantoor. Met de uitbreiding van de school worden op korte termijn 300 kinderen extra verwacht. Dat aantal zal daarna toenemen. Ook is er plaats voor 6 extra leerkrachten. Er werd € 2000 gedoneerd.

Minder ziekten door waterfabriek in Kimbanseke

Meer weten? www.mucolim.nl

 

Open water is vaak een bron voor ziekten. Vooral in warme landen. In de wijk Kimbanseke in Kinshasa, de hoofdstad van de Democratische Republiek Congo, komt nu een waterfabriek die naar verwacht besmettelijke ziekten moet doen afnemen. Het is een initiatief van de Stichting Mucolim Nederland.

 

Vooral kinderen zijn kwetsbaar voor door water verspreide ziekten. Het water komt uit putten, maar ook regenwater wordt gebruikt. Schoon drinkwater is schaars. Kraanwater is lang niet overal.

 

Vrouwentaak

De waterfabriek moet het tij keren. Nu nog is het waterhalen een vrouwentaak. Jonge meisjes moeten al vanaf hun 7e jaar moeder helpen en het water over grote afstanden door het dichtbevolkte Kimbanseke naar huis brengen. Het drinkwater draagt allerlei soorten van ziekteverwekkers. Hepatitis, cholera, amoebiasis, diarree, tyfus, dysenterie en buikgriep zijn de bekendste.

 

De fabriek

De installatie in de waterfabriek maakt gezuiverd drinkwater. In een voorraadvat van 5000 liter zit het te zuiveren water. Via verschillende filters, waaronder osmose inverse, wordt het water gezuiverd en verpakt in flessen van een halve liter en bidons. Een scheikundige houdt toezicht op het proces en de medewerkers. De afzetmogelijkheden zijn voldoende. Marktonderzoek wees uit dat die met de hitte in Kinshasa meer dan voldoende is.

De Rommelmarkt Haren ondersteunt het project met 2000 euro.

Stichting Rommelmarkt Haren
Hortuslaan 4A
9751 BG Haren

telefoon: 06-83384881
email: info@rommelmarktharen.nl
bankrekening: NL35INGB0009693861

 

Openingstijden

Vrijdag van   14:00 - 20:00 uur
Zaterdag van 13:00 - 16:30 uur

Social Media

Volg ons op

Facebook Twitter Facebook

Deel deze pagina met je vrienden

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van wat wij allemaal doen bij Rommelmarkt Haren?
Meld je dan aan voor onze Nieuwsbrief.