Apparatuur voor de kraamkliniek in Atroni

 

Atroni is een plaatsje in het westen van het Afrikaanse Ghana. Er wonen 17000 mensen. Het is een agrarisch gebied. De mensen zijn er arm en de kindersterfte hoog. Oorzaak is de minimale aanwezigheid van zwangerschapszorg en medische zorg. Een al bijna voltooid gebouw van de kraamkliniek moet uitkomst bieden. Nu de apparatuur nog.

 

Stichting Worae Care uit Nederland nam het initiatief om met de bouw van een kraamkliniek in Atroni de kinder- en moedersterfte in de regio het hoofd te bieden. Bovendien is de reis naar de op grotere afstanden gevestigde regionale ziekenhuizen niet meer nodig en krijgen moeder en kind in een gespecialiseerde omgeving zorg.

 

Verlanglijstje

De bouw van de kraamkliniek is bijna klaar, maar daarnaast is er medische apparatuur nodig om het tot een succes te maken. Eerder werden al allerlei door het VU medisch Centrum te Amsterdam en Stichting Medic ziekenhuisspullen naar Ghana getransporteerd. Nog op het verlanglijstje staan een babywarmer, echo apparatuur, couveuse, babybedden, doppler hartbewakers en bloeddrukmeters. Samen goed voor een kleine 30.000 euro.

Resultaat

De bouw en afwerking voorzien nu in werk voor mannen en vrouwen. Straks biedt de kraamkliniek aan veel vrouwen goede zorg. Zeker bij moeilijke bevallingen neemt de sterfte af. En door de goede voorlichting gaan vrouwen bewuster met hun zwangerschap en kinderen om. Ontdek meer op www.stichtingworae.nl en www.medic.nl

 

Rommelmarkt Haren ondersteunt het project met 2500 euro.

 

Schoon drinkwater voor de Maasai

 

Betere leefomstandigheden voor de Maasai. Dat is het doel dat de Stichting Oloonkolin Kenia voor ogen staat. Behalve hygiëne, sanitair, economie en onderwijs, is vooral het hebben van schoon drinkwater van levensbelang.

 

In het dorp Oloonkolin zijn de omstandigheden erg slecht. Het dorp ligt in het gebied Trans Mara waar de Mara rivier door stroomt. Er wonen veel Maasai, die aan hun nomadenbestaan een eind zagen komen door de verdeling van het land waardoor aan rondtrekken een eind kwam.

 

Veel ziekten

Er is geen schoon drinkwater in Oloonkolin. Het water halen ze uit de rivier, die ook dient als open riool. En ook wassen ze zich er, bij gebrek aan beter. Dan is het opletten want al veel mensen vielen ten prooi aan krokodillen en nijlpaarden. En ook die doen er hun behoefte of sterven in het water. Het leidt tot ernstige ziekten als difterie, cholera en buiktyfus. Met als gevolg veel slachtoffers.

 

Waterputten

De Stichting Oloonkolin werkt in het project samen met World Vision dat eerder in een naburig dorp een dam en waterzuivering bouwde. World Vision neemt een waterleiding van die dam naar Oloonkolin en een daar nog te bouwen waterzuiveringsinstallatie voor haar rekening. De kosten voor de Stichting komen op 129.080 euro. Dat is voor een pomp voor het watertransport en twee te boren waterputten voor schoon drinkwater in nabijgelegen dorpskernen. Tien bewoners krijgen een training voor onderhoud en kleine reparaties aan het systeem.

 

Wanneer het project is voltooid verbeteren de levensomstandigheden enorm. Het sterftecijfer neemt af, Kinderen hoeven geen water te halen uit de rivier, Het schoolverzuim neemt af en de economie kan zich ontwikkelen. Meer informatie op www.stichtingoloonkolin.nl 

Rommelmarkt Haren ondersteunt het project met 2000 euro.

 

 

Stichting Rommelmarkt Haren
Hortuslaan 4A
9751 BG Haren

telefoon: 06-83384881
email: info@rommelmarktharen.nl
bankrekening: NL35INGB0009693861

 

Openingstijden

Vrijdag van   14:00 - 20:00 uur
Zaterdag van 13:00 - 16:30 uur

Social Media

Volg ons op

Facebook Twitter Facebook

Deel deze pagina met je vrienden

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van wat wij allemaal doen bij Rommelmarkt Haren?
Meld je dan aan voor onze Nieuwsbrief.